Toho večera byli hoši poněkud promrzlí, protože teplota vzduchu klesla ke dvoum stupňům a oni čekali na zastávce autobusu. A protože čekali na opačné straně než měli, byli více promrzlí než kdyby čekali na té správné straně, jelikož tam je tepleji, páč je to u domu, kdežto na druhé straně je to v parku.
Komtur, to jsem já, je vysvobodil 5 minut před naším pravidelným časem setkávání a odvedl je do příjemně vyhřáté hospůdky, která ovšem totálně smrděla přepáleným tukem (však mi oblečení doma smrdělo, jako bych v té hospůdce dělal kuchaře). No ale jak se říká, smrádek, ale teplíčko. Tak jsme zasedli k připravenému stolu a hned na začátek objednali „skřítky“ v podobě Fernetů. Dokonce i Padoleaf si dal Fernet a né jeho oblíbenou vodku Pepřůvku. A proč jsme si dali hned „skřítky“???
No protože jsme slavili 10 let našeho Společenství úplňku a 10 měsíců od vstoupení Bylborta, tedy mě, do Společenství úplňku!!! Strhla se ovšem hned diskuze, zda jsme to neměli slavit už v září, protože první Konvent byl začátkem října, ale Pocho všem neznabohům vysvětlil, že narozeniny slavíš také v den narození a né měsíc dopředu, což chápal jen Bylbort a ostatní si stejně mleli tu svou… Všichni se snažili mluvit moravsky, protože si mysleli, že už se tady tak mluví, když jsme tak daleko od Prahy, téměř na půli cesty do Brna (to je slovo, které označuje něco, co nikdo nezná). Když ovšem zjistili, že domorodá servírka mluví bělošsky, tak s tím nářečím přestali.
Vedle hrála Country kapela a my se začali rozhlížet po džůboksu, abychom vyprovokovali souboj kultur, ale protože tam žádný nebyl, tak jsme toho nechali. V tu chvíli nám Ber8 začal vyprávět jak včera málem umřel, tak jako vždy. Podle Icena, který ho zná 25 let, tak činí už 25 let, proto jsme mu začali říkat Ber8 VMU. Vesele jsme upíjeli sortiment Kácovského piva, žádné jiné tam totiž neměli. Začali jsme Hubertusem světlým výčepním, pak Hubertusem Medium, pak Hubertusem L.P. 1457 a nakonec Hubertusem polotmavým. Všechna piva nám chutnala, mě tedy nejvíc Medium, Pochovi zase L.P. 1457, které zase tolik nechutnalo mě. Dokonce i polotmavé mi chutnalo, což je neobvyklé, jelikož mi polotmavé obvykle moc nechutná…
Skrze pivní sortiment se zčista jasna rozproudila debata o Multitapových hospodách a ochutnávkových hospodách, kdy Ber8 střelil svou definici Multitap hospody, se kterou nikdo nesouhlasil, tak začala ohnivá debata o tom, jak k tomu přistupovat, co je a co není Multitapová hospoda, Icen přišel z teorií, že tam nesmí být ani přes jedno pivo vidět, aby to mohla být Multitapová hospoda. Dále se řešilo kolik kohoutů s pivem musí mít. Padala čísla 6 až 10, někdo dokonce vykřikl 20, ale sklidil jen smích…Výsledkem této odborné debaty bylo, že jsme se definice nedobrali. K této debatě se budeme muset vrátit příště a stanovit definici, jelikož to nikdo jiný v této zemi neudělá.
Pocho chtěl vyzkoušet svůj test obsluhy, ale protože se na něj servírka ani jednou nekoukla, tak pohořel. Po dalších skřítcích jsme objednali jídlo. Pochovi servírka poradila ať si nedává ten biftek, který si chtěl dát a on si jí za to tuze oblíbil a pozval jí na panáka. Ona kývla, ale však až odejde její šéf. To se po nějaké době stalo a ona si s námi dala, světě div se, vaječný likér! To ve mě probudilo vzpomínky na vylepšený vaječný likér mletou kávou takzvaného kominíčka. Navrhl jsem ostatním, že bychom si ho mohli dát a všichni souhlasili až na Icena. Tak jsem pomohl servírce s přípravou. Všem moc chutnalo a pochválili mě, že poznali zase něco nového.
Poté jsme rozebírali tři až čtyři kategorie výčepních z nichž ta nejnižší, avšak záměrně přeceňovaná, je výčepní plzně z tanku. Naopak nejvíce složitá je kategorie výčepní v multitapové hospodě, to je termín zatím bez definice, ale s velkým množstvím představ, co to asi je. No a protože Pocho začínal pospávat a blížila se zavíračka, tak jsme zaplatili a šli domů… A to je celý.
P.S. dnes jsem se poprvé zasmál vtipu, který řekl Gynko, poprvé po 10ti měsích a asi 50ti vtipech, které Gynko za tu dobu řekl… A to je vostrý.
Hezký den, Bylbort
www.narychte.eu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
5 | 4 | 4 | 1 | 3 | 4 | 2 | 23 | |
![]() |
7 | 4 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 25 | |
![]() |
* | 8 | 4 | 4 | 2 | 2 | 4 | 2 | 26 |
![]() |
3 | 4 | 3 | 1 | 3 | 3 | 3 | 20 | |
![]() |
5 | 4 | 2 | 1 | 3 | 3 | 3 | 21 | |
![]() |
8 | 5 | 4 | 1 | 2 | 4 | 4 | 28 | |
![]() |
36 | 25 | 20 | 9 | 15 | 21 | 17 | 143 |
01. listopadu 2019 v 20.56
Zdar.
Já byl Na Rychtě spokojenej (vyjma smradu z kuchyně a katryjářů z pozarohu) snad se vším. Piva byla ve výborné kondici a byla sqělá. Takhle si představuji hospodu jednoho pivavaru !!! Sednete si a pijete pivko za pivkem a těšíte se na další. Na nic si ta hospoda nehraje a ty piva taky ne. Moc málo kde se vám stane, že vám servírka nedoporučí nějaké jídlo, ale ta holka měla víc na srdci NAŠI spokojenost, než spokojenost kuchyně. Pro mne úctyhodné chování k hostovi !!!
Pocho.