Při své první volbě konventu jsem měl dilema, jestli zvolit nějaké osvědčené místo či něco nového. Osvědčená místa však jsou již dost probrána a u těch zbývajících hrozí, že je každý z bratří dobře zná. V posledním měsíci byly v Praze otevřeny hned tři nové minipivovary a tak volba se mi začala vcelku rýsovat. Prakticky ve stínu zrušeného První pražského měšťanského pivovaru v Holešovicích po menších peripetiích, kdy budovaný pivovar několikrát změnil majitele, vyrostl pivovar Marina.
Šanci, že pivovar nikdo ještě nenavštívil mi den předtím trochu zkazil bratr Ber8, když mi zaslal SMS s pozdravem z místa našeho setkání. No, alespoň měl pocit Déjà vu. Místa jsem vybral přímo nad 10ti hektolitrovou varnou, sice kuřácké (někteří to i ocenili), ale vzduchotechnika fungovala dobře. Pivovar nabízí tři svoje pivka a další tři z nabídky břevnovského klášterního pivovaru. Přístavní desítka i holešovický ležák nezklamaly, ale také výrazněji nenadchly. Asi nejlepší z místní produkce byl tmavý ležák. Ale vítězem bych viděl břevnovský Imperial Pilsner (pravda, je trochu náročné ho pít celý večer, je to 20°). Též ipička byla výborná. Ještě že to nebylo jako posledně u Slovanské lípy (deset deka vodky sem, deset deka vodky tam…).
Jídla byla chuťově vynukající, i když deset(?) deka tláči za tuším 85 vočí už se nám zdálo trochu dost. Každý den v podniku vyhrává harmonikář (cca půl hodiny hraje a půl má pausu), což nám nebylo zrovna po chuti, ale pořád lepší, než když o přestávkách se začal z reproduktorů linout hlas Michala Davida. Obluha vcelku bezproblémová, občas i ochotná, ale taková studená… Uvidíme, až se podnik trochu více zajede. Celkově je podnik hezký, vaří jídlo i pivo dobře, ale trochu tomu chybí atmosféra. Nicméně na večeři se slečnou apod. určitě vhodné místo.
Vapegr
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
6 | 2 | 4 | 5 | 2 | 3 | 4 | 26 | |
![]() |
6 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 29 | |
![]() |
7 | 1 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | 28 | |
![]() |
6 | 2 | 4 | 5 | 3 | 3 | 4 | 27 | |
![]() |
* | 7 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 28 |
![]() |
7 | 3 | 5 | 5 | 1 | 4 | 3 | 28 | |
![]() |
39 | 15 | 25 | 28 | 17 | 19 | 23 | 166 |
16. dubna 2013 v 16.51
Pivovar Marina v Holešovicích jsem měl také v plánu navštívit, čili skutečnost, že nás tam bratr Vapegr vzal, jsem velmi kvitoval. Jejich počínání díky sociální síti sleduji od začátku. Marina po rekonstrukci otevřela, aniž by nabízela své pivo. Zkraje bylo z Břevnovského pivovaru, což se několika facebookovým uživatelům nelíbilo. Po vyležení vlastních piv, tedy asi 5 neděl po otevření šli na čep také piva, která už byla vařena v Marině. Kdo zná Břevnov jistě ví, že to jsou piva vynikající, na Mariňácké nemající.
Prostor uvnitř je krásný, čistý a velmi vzdušný. Přítomnost varny umocňuje Vaše pocity, že sedíte v pivovaru. Prostě, krása. Jen ten personál, který dělá pivovaru jméno, by mohl být přívětivější, komunikativnější, všímavější.
17. dubna 2013 v 10.43
Bratře Forbiddene, asi jsi chtěl napsat, že mariňácká jsou piva nemající na břevnovská, ne obráceně, ale snad to všichni pochlopili správně.
Mám ale obecnější promluvu, bratři. Jasněže naše hodnocení jsou subjektivní a na sobě nezávislá. Není ale žádným zpochybněním tohoto faktu, když se občas pokusíme zkalibrovat naše měřidla. Už dlouho mě trápí fakt, že někteří bratři nechápou kritérium „atmosféra“ a směšují ho s prostředím. Už jsem tu dávno psal, že prostředí je dáno kvalitou interiéru, zařízením, čistotou, výtvarným řešením, elegancí, stylovostí… To s atmosférou nesouvisí. Atmosféru podniku dává to, co se huvnitř něj děje, co se tam odehrává, jaká je tam zábava a nálada. Proto zcela chápu bratra Pochoďáka, který tato kritéria rozlišuje a proto dal Marině maximum bodů za dokonalý interiér a minimum bodů za atmosféru. Naprotitomu bratr Padoleaf se s tím nepárá, asi o tom moc neuvažuje a picne tam dvě čtyřky. Takže fakt myslí vážně, že atmoféra je tam stejně kvalitní jako vymazlený interiér? To ho tak nadchla neosobní komunikace personálu, hudlař na akordeon a Michal David a Dalibor Janda z repráků? To je ta skoro dokonalá atmoška? Takhle se bavíš? Forbiddene, ty taky? Uznejte přece, že to není (zatím) hospoda, kde můžete nasát nějakej život. Ten si tam musíte přinést s bandou kámošů. Jinak je to hospoda tak akorát na rande se zralejší paní nebo na obchodní večeři. Rozhodně ne na pochlastání. Hele, den na to jsem byl u Růží. Tam je interiér víceméně neosobní. Když si tam ale můj kámoš objednal den po našem konventu „opravdu jen malé pivo“ donesl mu barman plastikový „půllitr“ o velikosti náprstku. A když kámoš vyvalil oči, barman mu šibalsky podal normální malé pivo, co schovával za zády. Fór možná blbej, možná dobrej. Ale aspoň se hospoda pokusila o nějakou osobní komunikaci, chce, aby se tam něco odehrávalo. A co Marina? Těm hlavně vadilo, že musejí obcházet stůl. U ostatních stolů debata polohlasem, asi aby nerušili tu skvělou hudbu. To je život?Pošlete mě klidně do prdele, ale nestojí ta kategorie „atomosféra“ za chvilku úvahy?
26. dubna 2013 v 0.17
Díky náčelníku, že jsi se mě zastal :-).
Až jsem si říkal, jestli jsem byl ve stejné hospodě jako ostatní… Ale byl :-). Já vždy jen říkám, že hospodám se musí dát čas, aby si sedly a projevily se. A ten čas je rok. Fakt rok. Ono se to kolikrát pozná během pár měsíců, ale já ze zásady dávám hospodám rok a proč to teď vysvětlím.
Ono totiž někdy ta hospoda začíná a to je pár týdnu narváno, pak jsou mrtvé měsíce dovolených potom zase nápor předvánoční a tak se to za ten rok samo vykrystalizuje. Za ten rok si MUSÍ již sednout vše. Od personálu na place, přes kuchyň a výběr jídel, muziku živou i neživou:), až po toho čoudu co tam asi byl za provozního a snažil se být nenápadný a nebýt vidět což je ZÁSADNÍ chyba !!! Je na majitelích, aby s těmi kteří jim nezapadají do jejich konceptu se včas rozloučili a nechali si tam jenom takové, kteří jejich vize naplňují.
Co z toho vyplývá ? Jen to, že až se tam po roce vrátím a bude to tam nemlich stejný či podobný, tak pak teprve si řeknu: Škoda. A taková to mohla být skvělá hospoda na úžasným místě u vody… Ale zase to není nic katastrofického, jen se mé vize nesetkaly s vizemi majitelů…
Asi tak.
24. září 2013 v 12.01
Tak jsem na konci srpna absolvoval další návštěvu a jejich vlastní piva šla kvalitativně dolů. Velmi špatný weizen, poprůměrné černé… Jedině IPA byla dobrá, ale ta byla z Břevnova.