143. Konvent Společenství Úplňku – Turnovská pivnice

Publikováno dne: 14.11.2022

Dne 24.10.2022, právě v den 210. výročí bitvy u Malojaroslavce, kde Napoleon zahájil ústup z Ruska, jsme se bratry sešli v Turnovské pivnici ve Vršovicích. Při takovém výročí nemohl být komtur nikdo jiný kromě mne. Sobréro – tradičně – Icen. Všichni přišli včas.

Výběr restauračního zařízení mne lehce stresoval, protože Ber8 vyjevil předem nadšení z lokace, že mne to po zkušenostech s opakovanou návštěvou Baru Ostrý znejistilo tak, že jsem 3x kontroloval, zda jsme tam už s bratry nebyli. Nebyli. Jenže já už tam někdy byl. A to do hospod moc nechodím. Závěr – asi jsem se tam ožral s někým jiným. Prostě „déjà vu“…

S bratry jsme se sešli v místě samém, byli usazeni naproti jedné z TV obrazovek, kde dávali opakovaný zápas pražských S z předchozího dne. Tři z nás ostentativně seděli k obrazovce zády, my zbývající jsme si museli vypít kalich hořkosti opakovaně do dna.  A bylo z čeho – v nabídce ležáků byla turnovská osmička, desítka a dvanáctka  (světlá i tmavá). Zimní – za studena chmelená – třináctka v nabídce tentokrát chyběla.

Pivo – jak název napovídá – se vaří v Měšťanském pivovaru Turnov od roku 2019. Přestože je Turnov ze všech stran obklopen různými pivovary, pivo se přímo v městě Turnově vařilo až do válečného roku 1942. Původně měšťanský podnik, o němž se prameny zmiňovaly již roku 1608, držela od poloviny 17. století vrchnost. Roku 1878 jej koupil Josef Táborský.  Na počátku 20. století se zde vyrobilo ročně až 20 000 hektolitrů piva.  Pak druhá válka a konec… Tento neblahý stav je nyní minulostí.  Pivovar první rok svého provozu uvařil tisíc hektolitrů piva, jeho maximální výstav jsou tři tisíce hektolitrů. Z toho vyplývá, že nechce být konkurencí velkým pivovarům v sousedství, jako jsou Svijany nebo Rohozec.

Všechna piva jsou nepasterizovaná a nefiltrovaná a výrazněji chmelená. K výrobě je používán žatecký poloraný červeňák, český slad z Nymburka a vlastní voda ze čtyřicet pět metrů hlubokého vrtu.

A co jsme si dali s bratry do volátka kromě piva? Z jídel jsme vyzkoušeli tatarák z hovězího (Angus, samozřejmě) i z lososa (taky angus), utopenec (angus), křidélka (angus), smažák (angus) a Bylbo zvolil konfitovaná kachní prsa s krupetem (angus). Ochutnal jsem – byla vynikající.

Samozřejmě, když se po měsíci sejde 6 vyprahlých žíznivců, navíc intelegyntuálně nadprůměrně vybavených, není o zábavu nouze. Občas někdo zvýšil hlas, i silnější slůvko padlo, protože naše témata nejsou ani po sté dosud ukončena – chrousti byli, čichači byli, šťouradla taky, nefiltrovaná becherovka, filtrované fernety, pohmožděná levačka byla, diskuse jak se hodnotí prostředí, jak atmosféra….  V zásadě nevyčerpatelné podněty….

Co dodat na závěr? Restaurace – stejný koncept restaurace je kromě Vršovic v Praze i u Waltrovky a na Brumlovce. Intérieur moderní, což se někomu líbí více, někomu méně, ale hlavně, že jsme se sešli. A pozor – obsluha skvělá!! A přitom mužská! A ta osmička (pivo) – báječná…

Účet – krásných 4.873,- Kč pro šest osob na 4 hodiny zábavy, to je 812,- Kč/na osobu. To je lepší než v bordelu nebo s dítětem na Matějské pouti…

A to je celý.

Gynko

 

 
  6 4 3 4 2 4 2 25
  6 4 3 2 3 3 4 25
  6 5 4 4 2 3 3 27
  5 5 2 2 4 3 4 25
* 7 5 5 3 4 4 3 31
  6 5 4 2 3 3 3 26
  36 28 21 17 18 20 19 159

Komentáře

Pro přidání nového komentáře k tomuto článku, se musíte nejprve přihlásit.

Webdesign: Kabris|NET