73. Konvent Společenství Úplňku – Olivův pivovar v Dolních Břežanech

Publikováno dne: 04.11.2015

Je listopad a já jsem se po roce a půl konečně dostal na řadu s výběrem hospody. Na mušce jsem měl již od letošního června nově otevřený Olivův pivovar v Dolních Břežanech. Jen jsem se bál, aby mi ho někdo z bratrů nevyfoukl, ale nestalo se a tak jsem napsal všem zprávu, že nás čeká malý výjezd a posunul hodinu srazu na 18.30 na Kačerov.

Jako Komtur tohoto 73. Konventiklu jsem nezaváhal a řízečky a pivka na cestu jsem zajistil, ne jak někdo :-)…

Po příjezdu jsme měli objednanou prohlídku pivovaru. Na tu jsem se obzvláště těšil, neb jsem si o pivovaru četl již v Pivo, Bier & Ale a tam pivovar byl popsán jako Mercedes mezi ostatními pivovary. Prostě to nej, nej, nej co si nyní lze koupit… Prohlídka nezklamala a to, že nás provázel sám majitel Miroslav Oliva zážitek jen umocnilo. Mluvilo z něj nadšení pro pivo a to se nám moc líbilo.

Co nás však naopak zklamalo, byla velmi slabá nabídka piv na čepu a navíc i úplná absence piv v petkách ?!!! Přijeli jsme přece ochutnávat různá pivka. Při našem příchodu byly na čepu piva tři Dolnobřežanská 10°, Laser Beer 12° a avizovaný pivní speciál v nápojovém lístku byl stout Theodor, který však, zatím co jsme si prohlíželi zařízení pivovaru, došel a jako náhradu za něj nedali nic ?!!! A to na stolech ležely plakátky s nabídkou piv opravdu lákavou…

Takže nám zbyla možnost volit jen mezi desinou a dvandou a to si myslím, že je žalostně málo na takovýto projekt, kam majitelé nasypali své miliony a vy si připadáte s výběrem piv jak někde na vesnici :-)… Nicméně jako náhrada za speciály nastoupil, jako již poněkolikáté, starý dobrý Fernet a tak se nálada opět pozvedla…

Jídlo též stojí za zmínku, neb jsem (zase v PB&A) četl rozhovor s šéfkuchařem Petrem Henešem a dost jsem se na jídla těšil. Ale pro mne osobně zklamání veliké. Ochutnal jsem jeho Šlehaný pivní sýr, který by se správně měl nazývat Šlehaný tvaroh s trochou piva, což taky dle receptu je. Člověk zvyklý na opravdové pivní sýry musí být vysloveně zklamán… Po dotazu, zda-li jsou avizované Bramborové lokše plněné kysaným zelím, smaženou cibulkou a moravským uzeným dva, mě bylo sděleno, že je to vlastně jeden lokš rozdělený napůl, že se s ním stejně nenajím a že bych si ho měl dát radši teplý, neb tak to lidi mají radši, jsem jen údivem povytáhl obočí…

Díky bratru Icenovi, který do lokše, byť programově studeného, hrdinně šel, jsem ho i ochutnal a zase jsem nehýkal nadšením… Nevím, asi jsem až moc old school na to, abych ocenil takovouto moderní kuchyni…

Nicméně večer s bratry byl zase skvělý a moc jsme si to užili, včetně cesty vícemístným taxálem zpět s malou zastávkou v již zavíraném restaurantu Domyno na Novodvorské, kde zlatoústý bratr Forbidden dokázal z personálu vymangelit pivka pro nás pro všechny a ještě je zatáhl :-)…

Pochoďák.
www.olivuvpivovar.cz

 

6 2 4 5 2 2 3 24
3 3 2 3 3 2 2 18
3 2 3 4 2 2 2 18
4 2 4 5 2 3 4 24
4 2 3 4 3 3 3 22
* 6 3 2 5 3 3 3 25

26 14 18 26 15 15 17 131

 

Jsou zde 2 komentáře k článku:
“73. Konvent Společenství Úplňku – Olivův pivovar v Dolních Břežanech”

  1. Forbidden píše:

    Návštěva tohoto pivovaru ve mně vzbudila rozporuplné pocity. A to nejen z množství investovaných prostředků, ale také z kuchyně i obsluhy.

    Pan majitel měl pravděpodobně dlouhé peníze, které se rozhodl investovat do podniku, kterému nerozumí. Jinak si totiž nedovedu vysvětlit několik okolností, které nám při prohlídce prozradil. Vaří jen jednou týdně a tak je sládek většinu času doma. Možná právě proto neměli při naší návštěvě nejen pivo sudové, ale ani láhvové, resp. PETkové. Proč nevaří častěji?

    Majitel na sebe prozradil, že když jde s přáteli někam na pivo, pije tam jen desítku. Je to jeho favorit. Aby si prý mohli pohovořit. Po zkušební várce desetistupňového piva ve svém pivovaru prý již s recepturou nehýbal. Ano, desítku má slušnou. Dvanáctku už tolik ne a zbytek nevíme, nebyl.

    Marketingovým pohledem na celou věc se lze podivit nad tím, proč tak moderní pivovar vaří tak málo? Proč nemá větší ambice nejen co do množství, ale i různorodosti pivních stylů? Jistě lze na mé otázky odpovědět jednoduše, protože nechce. Chtěl restaurační pivovar s dobrou desítkou a tak ho má.

    Tečka.

    Asi se mu do banky víc peněz nevejde.

  2. Ber 8 píše:

    Já vysvětlení vidím jednoduché. Existují teprve tři měsíce. Chtějí vařit desítku a dvanáctku jako základ, to dělá hodně jiných nových pivovarů a nijak se nad ním nepozastavujeme. Pak zařazují speciály, ale ty zkoušejí, zatím nevědí, jak jim půjdou, vařej je jednorázově, jistě se k úspěšným budou vracet. Vařej jednou týdně, protože jim to zatím stačí, v od jara jistě přidají. Sládek končí za měsíc v Lobkowiczovi a bude se věnovat už jen Břežanům. Pokud se zjara pivovar chytne, vždy je dobré mít kapacity v záloze, aby mohli přejít i na produkční výrobu ven, a ne pak draze dokupovat nekompatibilní rozšíření. Pivovar je naprosto profesionálně udělaný, technologicky čistý a perspektivní. Ne flikovaný z použitých trubek z pekárny. Může se rozvíjet. Ale netlačí na to, majitel si klidně počká, není na tom závislý a to přece není žádná vada. Je tam krásné okolí, tipuju, že se to od jara může stát oblíbeným výletním místem. A ona si poptávka řekne, co a kolik se má vařit.

Komentáře

Pro přidání nového komentáře k tomuto článku, se musíte nejprve přihlásit.

Webdesign: Kabris|NET