172. konvent Společenství Úplňku – Hostinec na Výtoni

Publikováno dne: 10.04.2025

Za okny zuří světová   c e l n í   válka a já jsem opět komturem. Vybrán „Hostinec na Výtoni“, neb bývalá  c e l n i c e, aby vše bylo v souladu s tepem doby.

Bratr Tetřev nás napínal, psal před konventem, že možná nepřijde, protože si přivezl z Paříža nějakou nemoc. Snadno bylo lze diagnostikovati, že dyž z Paříža, tak to musí bejt nemoc francouzká. No, to je hezké. Prý špatně slyší, má to v uchu. Ano, Bedřich Smetana také v počátečním stádiu paralýzy způsobené lues ohluchl. Je nám Tetřeva líto, bylo mu doporučeno, ať je raději doma.  Zdraví máme jedno.

Dorazil, prevít.

Hospoda v historickém Podskalí, kam plavili šumavští voraři dřevo, se nachází v objektu celnice již více než 500 let. Celníci „vytínali“ vorařům kmeny stromů, a těmi vytnutými kmeny voraři clo platili. Proto místo zove „Na Výtoni“. Zároveň v objektu mohli voraři svlažit svá hrdla a pojísti.

A to jsme měli v úmyslu též.

Předminulý a minulý konvent probíhala diskuse, že primárním cílem našeho tajného bratrstva je ochutnávání piv. No, ale záleží na každém z nás, prostě v mém případě genius loci a světové dění byly silnější. Skromnou nabídku piv (plzeň a kozel) mi bratři zohlední v hlasování.

Ceny velmi vysoké. Naše druhá nejdražší hospoda.

Menu se stylově skládá převážně z toho, co nabízí a nabízela Velká řeka – kachny… kachny… kachny… sumec, pstruh. Kachna v různých úpravách je vlajkovou lodí. Možno ale i pár dalších nekachních a nerybích pochutin (syrečková pomazánka, zelňák).

Diskuse probíhala standardně, starý bonzák Pocho mi zajistil sombréro na příště, za to mu moc děkuji. Probírali jsme vše jako obvykle, od příjice i namožené prsty, přes rozbitej hospodskej chlaďák, až po popis ženských proporcí, které se nám dostaly do zorného pole. Byla probírána možnost navštěvovat již navštívené osvěžovny a porovnávat změny. Díky tomu, že v hlavním městě je ale ještě nenavštívených náleven habaděj, bylo to rychle zamítnuto.

Pocho byl tentokrát obzvlášť vostrej. Dojal se akorát, když mluvil vo nezištné pomoci známých.

Nutno říci, že jídlo bylo luxusní. Pojedli jsme rybí klobásu (směs sumce, tolstolobika a pstruha), kachní jelito, zelňák i pomazánku. Příloha – kaše nebo kváskovýc chléb. Bylbo, známý gurmet (i gurmán), si na závěr dal i karamelové jablko bez koruny za tři kila. To jsme ochutnali a nezbylo než smeknout. I tři makové zmrzliny do nás vklouzly.

Personálu bych za sebe nedokázal nic vytknout.

Ceny – pohroma pro běžnou peněženku. Díky skřítkům (whisky, jakamarus, borůvkový gin a modrý gin…), cenám piva a jídla na každého z nás vyšla útrata na rovných 1.300,- Kč. Konvent ukončen před 23. hodinou a už se všichni těší na příště. Já teda ne, díky Pocho….   A to je celý. 

Gynco

Hostinec na Výtoni,

Podskalská celnice

 
  5 4 5 4 2 1 2 23
  6 5 4 4 3 1 3 26
  7 4 5 4 3 2 4 29
  4 4 3 3 4 1 2 21
* 3 5 5 4 4 2 3 26
  5 5 5 4 4 3 4 30
  30 27 27 23 20 10 18 155

 

 

 

Komentáře jsou u tohoto příspěvku zakázany.

Webdesign: Kabris|NET